Zdravie máme na tanieri - listová zelenina

Šalát hlávkový
Lactuca sativa var. capitata
Čeľaď: hviezdicovité / Asteraceae
Odpradávna sa šalát pestoval v Perzii a južnej Európe. Neskôr sa dostal do strednej Európy a nakoniec do Severnej Ameriky. Dnes je rozšírený v celom miernom pásme a pestuje sa v množstve odrôd, ktoré sú si po stránke využitia pre liečebné účely rovnocenné. Odporučené množstvo je minimálne 1,5 kg. Spotrebu šalátu dnes z 50% kryjú drobní pestovatelia, pretože jeho pestovanie vo veľkom je obmedzené značným podielom ručnej práce.

Rafinované potraviny - 2. časť

V potravinárskom priemysle i v domácnostiach je hojne rozšírená výroba kysnutých výrobkov. "Kysnutie je proces rozkladu sacharidov na jednoduchšie zlúčeniny, pri ktorom sa vplyvom určitých vylúčených mikroorganizmov alebo enzýmov uvoľňuje energia." V našom organizme prebiehajú okysličujúce a regeneračné reakcie. V ich priebehu dochádza ku štiepeniu sacharidov a k ich zlúčeniu s kyselinou fosforečnou. Energia, ktorá sa pritom vylučuje, sa nerozptyľuje, ale kumuluje sa na kyselinu adenosintrifosforečnú (ATP). Ak sa mikroorganizmy podieľali na rozklade časti sacharidov, uvoľnená energia je pre organizmus prakticky stratená.

Predchádzanie reumy, vysokému tlaku, kôrnateniu, infarktu

Vegetariánmi môžu byť ľudia z rôznych dôvodov. Mňa, ako lekára zaujíma predovšetkým aspekt zdravotný. Chcem preukázať vzťah medzi dnešnými civilizačnými ochoreniami, ktoré sa vyskytujú rovnako húfne, ako mor v stredoveku a mäsitou stravou, ktorá je hlavnou príčinou ochorení našej doby. Uvážme, že napríklad v Nemecku šesť miliónov ľudí trpí vysokým krvným tlakom, 150 000 ľudí umiera ročne na srdečný infarkt, nadmerne pribúda kôrnatenie a najmenej 12000000 ľudí trpí reumatizmom, to znamená každý siedmy občan. A inde to nie je o nič lepšie.

Surovými džúsmi ku zdraviu a vitalite

U čerstvých ovocných a zeleninových džúsoch, či už sa pijú behom krátkych pôstov alebo tvoria súčasť surovej diéty, sa ukazuje, že majú pozoruhodné schopnosti. Švédsky expert na terapiu surových džúsov dr. George Lanyi, ktorý veľa rokov pracoval na svetovo uznávanej Buchigerovej klinike v Nemecku, zastáva názor, že terapia surovými džúsmi môže úspešne liečiť ochorenia srdečné a krvné, poruchy zažívania, reumatizmus, cukrovku, obezitu, poruchy obličiek, kožné ochorenia a problémy ako sú úzkosť a nespavosť.

Potravinové pyramídy - veda horúcej súčasnosti

Najvyššie americké štátne inštitúcie pre poľnohospodárstvo a pre zdravie ľudu prijali v roku 1992 model správnej výživy vyjadrený formou pyramídy (Eating Right from the Pyramid). Pyramída nabádala obyvateľov USA, aby ako základ stravy konzumovali celé obilné zrná a zeleninu a znížili množstvo mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov a cukru. Táto pyramída vystriedala predchádzajúci výživový model, kde bol podiel mäsa a mlieka príliš vysoký. Nová verzia z roku 1992 bola rozdistribuovaná do miliónov škôl, nemocníc, kliník a domov starostlivosti.

Dôvody prečo jesť kvasenú zeleninu

Rafinované potraviny - 1. časť

Pozrime sa, čo môžu spôsobiť rafinované a vylepšené potraviny. Uvedieme si niekoľko príkladov škodlivých následkov takýchto zmien a zlepšení.

Trávenie podľa ajurvédy

Prístup západného človeka k výžive je silne analytický. Vedci v laboratóriu napríklad rozoberú paradajku na najmenšie čiastočky, zistia čo najpresnejšie jej obsah a potom sa snažia na základe týchto pozorovaní vyvodiť všeobecne platné axiómy. Takýto "objektívny" prístup však nezahŕňa celú pravdu.