Zápcha - nepravidelné a namáhavé vyprázdňovanie

Zápcha, alebo tiež obstipácia, je veľmi častým zjavom medzi "civilizovane sa stravujúcim" obyvateľstvom. Je definovaná ako zriedkavé, nepravidelné, namáhavé vyprázdňovanie tuhej a suchej stolice. Takto trpí podstatná časť nášho obyvateľstva. Iba málokto vie, že normálne a zdravé je, keď stolica ani vetry nemajú nepríjemný zápach.

O chutiach - nový začiatok

Kyslá chuť

Ak začneme jarou alebo ránom, zodpovedá tomu pečeň, žlčník - chuť kyslá. Všetko, čo je kyslé, je dobré pre pečeň a žlčník. My však, musíme rozlišovať kvalitu kyslosti. Kvalita kyslosti sa pozná jednoduchým spôsobom - všetko, čo je prirodzene fermentované, to znamená, že to skysne (najskôr sladne, potom kysne), je kvalitné. Všetko ostatné, aj keď je kyslé, je nekvalitné. Od toho sa odvíja kvalita, alebo nekvalita potraviny.

Enzýmy a plnohodnotná strava - 1.časť

Pri predstave plnohodnotnejšej stravy myslí väčšina ľudí najskôr na menej kalórií, viac vitamínov, možno tiež ešte na minerálne soli, stopové prvky a balastné látky, ale takmer nikdy na enzýmy. Zdá sa to byť zbytočné, pretože všetky živé bunky zdravého tela samy produkujú enzýmy, ktoré sú pre život nevyhnutné. Platí to aj pre zvieratá a rastliny.

Prírodné rastlinné látky oživujú, regenerujú a omladzujú bunky

 

Pod súhrnným pojmom "sekundárne rastlinné látky" sa skrýva mnoho bioaktívnych substancií s účinnými látkami, ktoré podporujú zdravie, pričom sa nevyznačujú žiadnym špeciálnym charakterom ako výživné látky. Zatiaľ sú známe tisíce takýchto rastlinných látok. Nachádzajú sa v potravinách, napríklad ako prirodzené aromatické, farbiace, prenosové, signálne látky či substancie udavajúce chuť.

Enzýmy a plnohodnotná strava - 2.časť

Aj keď niekto nemá možnosť kupovať ekologicky vypestované ovocie, zeleninu a šaláty, napriek tomu by sa nemal zriekať každodennej surovej stravy. Stále je lepšie zmieriť sa s malou dávkou škodlivých látok, ktorým aj tak nemôžeme uniknúť, ako škodiť imunitnému systému nášho organizmu chorobami z nedostatku.

Čistá krv - základ žiarivého zdravia



Krv je "šťava" vášho života. Je tak dobrá ako vzduch, ktorý dýchate, tak dobrá ako nápoje, ktoré pijete, a tak dobrá ako vaše jedlo, ktoré jete. Základnou látkou, ktorú musíte telu dodať, je vzduch.

Tajomstvo prežúvania

Nemci majú výstižné porekadlo "Gut gekaut ist halb verdaut" (dobre prežuté je odpoly strávené).
Ale čo je to vlastne dôkladné požutie?

Biopotraviny, bioprodukty a ekologické poľnohospodárstvo

Čo je ekologické poľnohospodárstvo asi každý z nás vie, alebo aspoň tuší. Na akých princípoch funguje, čím sa líši od intenzívneho poľnohospodárstva a prečo sa stáva čoraz populárnejšie?