Strava podľa ajurvédy 
Pavol Hlôška

Každý človek má svoje osobitné vlastnosti a tiež osobitné potreby. Niekto potrebuje teplo - iný chlad, niekto aktivitu - iný pokoj, niekto sucho - iný vlhko. Rovnako rozdielne máme i biochemické potreby, ktoré si uspokojujeme stravou. Niekto potrebuje ryžu - iný zemiaky, niekto omáčky - iný suché hrianky, niekto štipľavú chuť - iný sladkú, niekto ľahké potraviny - iný ťažké.

Konštitučné stravovanie - 3.časť
MUDr. Rainer Matejka
Terapeutická spoločnosť pre prírodné metódy liečenia Kassel, Nemecko

Látky, z ktorých sa šije mladosť
Pavel Malovič

Bežné potraviny a nápoje nemusia vždy poskytovať dostatok látok ochraňujúcich mozog a iné dôležité orgány pred pôsobením škodlivín. A škodliviny číhajú všade. Nemusíme to mať ešte vyhrané, nech akokoľvek zdravo žijeme. Bez rozličných doplnkov a cielene volených produktov to dnes asi nepôjde. Zabudnutých aj novodobých...

Sedem úrovní nášho stravovania
Kushi Michio

Jedlo je najdôležitejšou životnou funkciou, pretože bez neho život neexistuje. Je to najdôležitejší faktor, ktorý spôsobuje, či sme, alebo nie sme v súlade s našim prostredím a okolím. Jedlo podmieňuje náš stav a určuje, či sme a budeme zdraví, alebo nemocní. Tak, ako môžeme povedať, že je sedem etáp vývoja chorôb, tak môžeme i popísať sedem spôsobov, ako sa ľudia stravujú.

Konštitučné stravovanie - 1.časť
MUDr. Matejka
Terapeutická spoločnosť pre prírodné metódy liečenia

Kassel, Nemecko
K téme stravovanie nájdeme dnes v kníhkupectvách nespočetné množstvo literatúry, v ktorej sa nachádzajú najrôznejšie odporúčania. Mnohé z nich sa predstavujú ako jediná vhodná forma stravovania pre každého bez rozdielu. V skutočnosti už fakt, že existuje toľko rôznych obsiahlych a rozmanitých stravovacích odporúčaní dokazuje, že jedna ideálna forma stravovania vhodná pre všetkých neexistuje.

Ako sa priateliť s črevami - 1.časť.
MUDr. Deepak Chopra

Ajurvéda (t.j. "Veda o živote", najstarší liečebný systém) považuje dobré zažívanie za jeden z pilierov dokonalého zdravia - a z toho teda plynie, že chabé zažívanie je kľúčovým faktorom pri vzniku chorôb.

Konštitučné stravovanie - 2.časť
MUDr. Rainer Matejka
Terapeutická spoločnosť pre prírodné metódy liečenia Kassel, Nemecko

Ako sa priateliť s črevami - 2.časť.
MUDr. Deepak Chopra

Keď celý náš organizmus funguje normálne, zažívací trakt produkuje ako konečný výsledok látku nazývanú ódžas. Ódžas sa v ajurvéde opisuje ako biochemická látka nachádzajúca sa na rozhraní medzi vedomím a fyziológiou, ako akýsi preklenovací most medzi inteligenciou a hmotou. Účelom tejto substancie ódžas je integrácia našej celkovej fyziológie v bode, v ktorom sa stretáva telo s mysľou.