Nebezpečenstvá civilizačnej stravy – výhody biostravy 2.časť
MUDr. Rainer Matejka
Terapeutická spoločnosť pre prírodné metódy liečenia
Kassel, Nemecko

Moderná civilizačná strava obsahuje tak prebytok, ako aj nedostatok mnohých dôležitých látok. Pozrime sa na niektoré z nich bližšie:

Zdroj mladistvého vzhľadu pleti
Klaus Oberbeil

Ak sa cítite unavení a starí, potom možno trpíte nedostatkom vitamínu A. Táto životne dôležitá živina zabíja v tele vírusy, baktérie a iných pôvodcov chorôb, zachováva telové bunky mladé a zdravé, posilňuje zrak a udržuje hladkú a pružnú pokožku. Vitamín A bol objavený už v roku 1931, keď sa prišlo na jeho chemickú štruktúru. Od r. 1947 sa vyrába synteticky, ale vedci už teraz odhalili pomocou presných analytických prístrojov tajomstvá tejto neuveriteľne mnohostrannej molekuly.

Nebezpečenstvá civilizačnej stravy – výhody biostravy 3.časť
MUDr. Rainer Matejka
Terapeutická spoločnosť pre prírodné metódy liečenia
Kassel, Nemecko

Neandertálci žili zdravšie. Naša moderná strava je ochudobnená o vitamíny a minerály a predovšetkým o vlákniny a takzvané sekundárne rastlinné látky. Ako neskôr uvidíte, posledné dve vymenované látky sú obsiahnuté predovšetkým v ekologicky pestovaných potravinách.

Vitamíny pre krásu a vitalitu
Klaus Oberbeil

Ošetrenie zvnútra

Príroda dá každému novorodencovi na cestu životom zdravé telové bunky. A praje si, aby každý človek správne živil svoje kožné a tkanivové bunky. Potom nás pohľad do zrkadla zakaždým poteší. Pretože krása naozaj prichádza zvnútra a nie vonkajším použitím, hoci i tých najrafinovanejších ošetrovacích prostriedkov. Ani ten najdrahší krém nemá taký účinok ako zdravá a vyvážená strava bohatá na vitamíny.

Nebezpečenstvá civilizačnej stravy – výhody biostravy 4.časť
MUDr. Rainer Matejka
Terapeutická spoločnosť pre prírodné metódy liečenia
Kassel, Nemecko

Strava podľa ajurvédy 
Pavol Hlôška

Každý človek má svoje osobitné vlastnosti a tiež osobitné potreby. Niekto potrebuje teplo - iný chlad, niekto aktivitu - iný pokoj, niekto sucho - iný vlhko. Rovnako rozdielne máme i biochemické potreby, ktoré si uspokojujeme stravou. Niekto potrebuje ryžu - iný zemiaky, niekto omáčky - iný suché hrianky, niekto štipľavú chuť - iný sladkú, niekto ľahké potraviny - iný ťažké.

PROBIOTIKUM – univerzálny liek
Pavel Malovič

Proti vplyvom hnilobných baktérií pomôžu tzv. probiotické produkty. Obsahujú živé mikróbne druhy, ktoré zlepšujú zloženie črevnej mikroflóry. Probiotiká v kyslomliečnych produktoch teda predstavujú práve tie druhy baktérií, ktoré sú pre organizmus užitočné. Dokážu pre zdravie človeka urobiť veľa. Mnohí vedci ich preto prirovnávajú až k univerzálnemu lieku.

Látky, z ktorých sa šije mladosť
Pavel Malovič

Bežné potraviny a nápoje nemusia vždy poskytovať dostatok látok ochraňujúcich mozog a iné dôležité orgány pred pôsobením škodlivín. A škodliviny číhajú všade. Nemusíme to mať ešte vyhrané, nech akokoľvek zdravo žijeme. Bez rozličných doplnkov a cielene volených produktov to dnes asi nepôjde. Zabudnutých aj novodobých...