BIO sirup z Agáve 100%


 
Sirup z agáve je prírodným mexickým sladidlom na báze fruktózy. Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy amerického juhozápadu a Mexika po celé stáročia, domorodí Mexičania hovoria šťave z agáve "mová voda" a agáve prezývajú "mexický strom života a dostatku". Z listov sa predtým vyrábal papier, z ostrých pichliačov ihly na šitie. Starí Aztékovia považovali rastlinu agáve za posvätnú a verili, že šťava, ktorá vyteká po narezaní z listov a koreňov rastliny, čistí telo a dušu. Španielski dobyvatelia potom využili rastlinu po svojom: fermentovali sladkú šťavu z agáve a získali tequilu.

Sirup z agáve je vlastne koncentrovaná šťava z agáve. Surová šťava z agáve sa pravidelne zbiera z kaktusov divoko rastúcich v strednom Mexiku. Toto je zvyčajne práca domorodých Indiánov. Najprv sa odreže vrch rastliny pripomínajúci ananás a vydlabe stred. Na dutinu sa položí kameň. Kaktus pustí šťavu, ktorá sa niekoľko dní zbiera vo vydlabanom strede. Mliečne zafarbená šťava sa potom vyberie z každej rastliny osobitne. Táto šťava má vysoký obsah polyfruktózy čiže inulínu, ktorý sa pri šetrnom zahusťovaní šťavy bez použitia akýchkoľvek chemikálií mení na jednoduchý cukor fruktózu. Sirup z agáve značky bio nebio pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, čo znamená, že bol pripravený z neošetrovaných rastlín rastúcich v priemyslom nezasiahnutej krajine, a pri jeho výrobe neboli použité žiadne chemické látky.
 
Použitie:
Sirup z agáve je nielen zdravým, ale aj chutným a všestranným sladidlom. Je skvelým doplnením medu, javorového sirupu a ďalších prírodných sladidiel. Má menšiu viskozitu ako med, a preto sa ľahšie mieša s pokrmami. Príjemná chuť (ľahúčko pripomínajúca javorový sirup) zvýrazní pôvodnú chuť jedla. Sirup môžete použiť do ovocných šalátov, jogurtov, na müsli a lupienky, palaciniek a lievance, na osladenie čaju či kávy, limonád a ovocných nápojov. Je vhodný do šalátových zálievok, marinád a grilovacích zmesí. Je výborným sladidlom bylinkových čajov (v porovnaní s bielym cukrom).
 
Sirupom z agáve možno nahradiť biely cukor prakticky v ktoromkoľvek pokrmu. V recepte nahraďte požadované množstvo cukru trojštvrťovým množstvom sirupu a úmerne znížte množstvo tekutín rovnako ako pri použití medu. V pečených výrobkoch vynikne jeho schopnosť viazať vlhkosť a zabraňovať vysúšaniu pečiva. Sirup z agáve má navyše dlhú životnosť, môžete ho skladovať až 3 roky a nescukornatie.
 
Výživové informácie:
Sirup z agáve je prírodné nerafinované sladidlo, ktoré obsahuje vysoký podiel ovocného cukru (fruktózy, 50 g na 100 g sirupu), menšie množstvo dextrózy (glukózy, cca 18 g na 100 g sirupu) a veľmi nízke množstvo klasického cukru (sacharózy, menej ako 0,5 g na 100 g sirupu). Vďaka vysokému obsahu fruktózysirup z agáve všetky výhody tohto populárneho sladidla. Fruktóza je sladšia ako repný cukor a rovnakej sladkosti pokrmov dosiahneme s polovicou kalórií. Preto je vhodným sladidlom pre ľudí s nadváhou a pri redukčných diétach. Nestimuluje pankreas k vylučovaniu inzulínu tak ako ostatné cukry - má nízky glykemický index a po konzumácii nezvyšuje hladinu krvného cukru tak rýchlo ako med či biely cukor. Je preto vhodným sladidlom pre diabetikov za lekárskeho dohľadu (u cukrovky druhého typu), hypoglykemikov a ľudí, ktorí majú problémy s trávením sacharózy. Klasická fruktóza sa však získava za použitia chemických činidiel hlavne z kukurice a neobsahuje žiadne prírodné látky. Sirup z agáve naviac obsahuje zvyškové množstvo inulínu (cca 3 g na 100 g sirupu), ktorý podporuje zdravú črevnú mikroflóru a tým správnu činnosť čriev. Pretože pri výrobe nedochádza k žiadnej rafinácii, zostávajú v sirupe stopové množstvá minerálnych látok, prirodzene sa vyskytujúcich v agáve (vápnika, horčíka, zinku ...) a podstatnejšie množstvo železa (16% odporúčanej dennej dávky v 100 g sirupu). Sirup je ľahko stráviteľný, napomáha činnosti žlčníka, tráveniu tukov a pôsobí preventívne pri zanášaní ciev vplyvom cholesterolu. Je vhodný aj pre deti a rekonvalescentov.
 
Glykemický index:
Hodnotenie glykemického indexu je pomerne nový koncept. Glykemický index (GI) určuje schopnosť potraviny zvyšovať hladinu krvného cukru 2 - 3 hodiny po konzumácii. Väčšina sacharidov sa metabolizuje na jednoduchý sacharid glukózu, ktorá je označená hodnota GI 100. Čím vyššia je GI potraviny, tým rýchlejšie zvyšuje hladinu krvného cukru. Pokrmom s GI okolo 100 by sa mali vyhýbať hlavne diabetici, ale aj ľudia s nadváhou. Tieto potraviny vyvolajú rýchle zvýšenie hladiny krvného cukru. Podžalúdková žľaza reaguje vylučovaním hormónu inzulínu, ktorý reguluje prebytočné množstvo krvného cukru a uskladňuje ho do orgánov. Ak vplyvom inzulínu klesne hladina krvného cukru pod určitú hodnotu, vylúči pankreas iný hormón (glykogén), ktorý ustáli množstvo krvného cukru na optimálnej hodnote. Potraviny s vysokým GI tak preťažujú pankreas a prispievajú k obezite - pri prudkom znížení hladiny krvného cukru vplyvom inzulínu dostaneme hlad. Glykemický index potraviny sa zvyšuje nielen v závislosti na zložení, ale aj na rozsahu chemického spracovania - čím prírodnejšie a čerstvejšie verzie, tým nižšia GI. Potraviny s GI pod 50 sú považované za potraviny s nízkym GI. Hodnota GI pre vybrané sladidlá: maltóza (pivné cukor) 110, glukóza 100, med 85, repný cukor 70, hrozienka 65, sirup z agáve 46, figy a sušené marhule 35, fruktóza 20.
 
100 g obsahuje v priemere:
Energia 287 kcal / 1200 kJ, Bielkoviny 0 g, Sacharidy, z toho: 70 g Fruktóza, 50 g Glukóza, 18 g Sacharóza <0,5 g, Tuky 0 g
 
Krajina pôvodu: Mexiko