Zdravotné účinky stravovacieho tuku sú kontroverzné.

Odborníci sa však zhodujú na tom, že olivový olej - najmä extra panenský - je pre vás veľmi dobrý.

Tu je 11 prínosov olivového oleja, ktoré sú podporované vedeckým výskumom.

1. Olivový olej je bohatý na zdravé mononenasýtené tuky

Olivový olej je prírodný olej extrahovaný z olív, ovocie olivovníka.

Okolo 14% oleja je nasýtený tuk , zatiaľ čo 11% je polynenasýtený, ako napríklad omega-6 a omega-3 mastné kyseliny . (zdroj)

Prevládajúca mastná kyselina v olivovom oleji je mononenasýtený tuk nazývaný kyselina olejová, ktorá tvorí 73% celkového obsahu oleja.

Štúdie naznačujú, že kyselina olejová znižuje zápal a dokonca môže mať priaznivé účinky na gény spojené s rakovinou. (zdroj, zdroj, zdroj, zdroj)

Mononenasýtené tuky sú tiež veľmi odolné voči vysokým teplotám, takže extra panenský olivový olej je zdravou voľbou na varenie.

2. Olivový olej obsahuje veľké množstvo antioxidantov

Extra panenský olivový olej je pomerne výživný.

Okrem výhodných mastných kyselín obsahuje aj skromné ​​množstvo vitamínov E a K.

Olivový olej je tiež nabitý silnými antioxidantmi.

Tieto antioxidanty sú biologicky aktívne a môžu znížiť vaše riziko chronických ochorení. (zdroj, zdroj)

Tiež bojujú proti zápalu a pomáhajú chrániť váš cholesterol v krvi pred oxidáciou - dve výhody, ktoré môžu znížiť riziko srdcových ochorení. (zdroj, zdroj)

3. Olivový olej má silné protizápalové vlastnosti

Predpokladá sa, že chronický zápal je hlavným zdrojom ochorení, ako je rakovina, srdcové choroby, metabolický syndróm, cukrovka typu 2, Alzheimerova choroba, artritída a dokonca aj obezita.

Extra panenský olivový olej môže znížiť zápal, čo môže byť jedným z hlavných prínosov pre zdravie.

Hlavné protizápalové účinky sú sprostredkované antioxidantmi. Kľúčovým z nich je oleocanthal, ktorý preukázal, že funguje podobne ako ibuprofén, protizápalové liečivo. (zdroj)

Niektorí vedci odhadujú, že oleocanthal v 3,4 polievkovej lyžici (50 ml) extra panenského olivového oleja má podobný účinok ako 10% dávky ibuprofenu pre dospelých. (zdroj)

Výskum tiež naznačuje, že kyselina olejová, hlavná mastná kyselina v olivovom oleji, môže znížiť množstvo významných zápalových markerov, ako je C-reaktívny proteín (CRP). (zdroj, zdroj)

Jedna štúdia tiež ukázala, že antioxidanty olivového oleja môžu inhibovať niektoré gény a proteíny, ktoré spôsobujú zápal. (zdroj)


4. Olivový olej môže pomôcť predchádzať mŕtvici

Mŕtvica je spôsobená poruchou prietoku krvi do vášho mozgu, či už kvôli krvnej zrazenine alebo krvácaniu.
V rozvinutých krajinách je mŕtvica druhou najčastejšou príčinou smrti, tesne za srdcovou chorobou. (zdroj)

Vzťah medzi olivovým olejom a rizikom mŕtvice bol podrobne skúmaný.

Veľký prehľad štúdií u 841 000 ľudí zistil, že olivový olej bol jediným zdrojom mononenasýtených tukov spojeným so zníženým rizikom mŕtvice a srdcových chorôb. (zdroj).

V ďalšom prehľade u 140 000 účastníkov sa zistilo, že tí, ktorí konzumovali olivový olej mali oveľa nižšie riziko mŕtvice ako tí, ktorí to neurobili. (zdroj)


5. Olivový olej chráni proti srdcovému ochoreniu

Ochorenie srdca je najčastejšou príčinou smrti na svete. (zdroj)

Pozorovacie štúdie uskutočnené pred niekoľkými desaťročiami ukázali, že ochorenia srdca sú menej časté v stredomorských krajinách.

To viedlo k rozsiahlemu výskumu stredomorskej diéty, ktorá sa ukázala výrazným znížením rizika ochorení srdca. (zdroj, zdroj)

Extra panenský olivový olej je jednou z kľúčových zložiek tejto stravy, ktorý chráni proti srdcovým chorobám niekoľkými spôsobmi. (zdroj)

Znižuje zápal, chráni "zlý" LDL cholesterol pred oxidáciou, zlepšuje výstelku ciev a môže zabrániť nadmernému zrážaniu krvi. (zdroj, zdroj, zdroj, zdroj, zdroj, zdroj)

Zaujímavé je tiež, že znižuje krvný tlak, čo je jeden z najsilnejších rizikových faktorov srdcových ochorení a predčasnej smrti. V jednej štúdii olivový olej znížil potrebu liekov na krvný tlak o 48%. (zdroj, zdroj, zdroj)

Desiatky - ak nie stovky - štúdií naznačujú, že extra panenský olivový olej má silné výhody pre vaše srdce.

Ak máte ochorenie srdca, rodinnú anamnézu srdcového ochorenia alebo akýkoľvek iný závažný rizikový faktor, možno budete chcieť zahrnúť do vášho stravovania množstvo extra panenského olivového oleja.

6. Olivový olej nie je spojený s prírastkom hmotnosti a obezitou

Príjem nadmerného množstva tuku spôsobuje prírastok hmotnosti .

Mnohé štúdie však spojili stredomorskú stravu bohatú na olivový olej s priaznivým účinkom na telesnú hmotnosť. (zdroj, zdroj, zdroj)

V 30-mesačnej štúdii u viac ako 7 000 španielskych vysokoškolských študentov konzumácia veľa olivového oleja nebola spojená so zvýšenou hmotnosťou. (zdroj)

Okrem toho jedna trojročná štúdia so 187 účastníkmi zistila, že diéta bohatá na olivový olej súvisí so zvýšenou hladinou antioxidantov v krvi, ako aj s úbytkom hmotnosti. (zdroj)

7. Olivový olej môže bojovať proti Alzheimerovej chorobe

Alzheimerova choroba je najbežnejší neurodegeneratívny stav na svete.

Jednou z jeho kľúčových vlastností je nahromadenie takzvaných beta-amyloidových plakov vo vnútri mozgových buniek.

Jedna štúdia u myší ukázala, že látka v olivovom oleji môže pomôcť odstrániť tieto plaky. (zdroj)

Okrem toho ľudská štúdia poukázala na to, že stredomorská strava bohatá na olivový olej produkovala lepšiu funkciu mozgu. (zdroj)

Majte na pamäti, že je potrebný ďalší výskum o vplyve olivového oleja na Alzheimerovu chorobu.


8. Olivový olej môže znížiť riziko cukrovky 2. typu

Zdá sa, že olivový olej je vysoko ochranný proti cukrovke 2. typu.

Niekoľko štúdií spájalo olivový olej s priaznivými účinkami na hladinu cukru v krvi a citlivosť na inzulín. (zdroj, zdroj)

Randomizovaná klinická štúdia u 418 zdravých ľudí nedávno potvrdila ochranné účinky olivového oleja. (zdroj)

V tejto štúdii stredomorská strava bohatá na olivový olej znížila riziko cukrovky typu 2 o viac ako 40%.

9. Antioxidanty v olivovom oleji majú vlastnosti proti rakovine

Rakovina je jednou z najčastejších príčin smrti na svete.

Ľudia v stredomorských krajinách majú nižšie riziko rakoviny a mnohí vedci sa domnievajú, že olivový olej môže byť dôvodom. (zdroj)

Antioxidanty v olivovom oleji môžu znížiť oxidačné poškodenie spôsobené voľnými radikálmi, o čom sa predpokladá, že je hlavným hnacím motorom rakoviny. (zdroj, zdroj)

Mnohé štúdie skúmajúce trubice ukazujú, že zlúčeniny v olivovom oleji môžu bojovať proti rakovinovým bunkám. (zdroj, zdroj)

Je potrebný ďalší výskum, aby ste zistili, či olivový olej v skutočnosti znižuje riziko rakoviny.

10. Olivový olej môže pomôcť pri liečbe reumatoidnej artritídy

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie charakterizované deformovanými a bolestivými kĺbmi.

Hoci presná príčina nie je dobre pochopená, zahŕňa to, že váš imunitný systém napadne normálne bunky omylom.

Zdá sa, že doplnky olivového oleja zlepšujú zápalové markery a znižujú oxidačný stres u jedincov s reumatoidnou artritídou. (zdroj, zdroj)

Olivový olej sa javí ako zvlášť prospešný v kombinácii s rybím olejom, zdrojom protizápalových omega-3 mastných kyselín.

V jednej štúdii olivový a rybí olej výrazne zlepšil silu ruky, bolesti kĺbov a rannú stuhnutosť u ľudí s reumatoidnou artritídou. (zdroj)


11. Olivový olej má antibakteriálne vlastnosti

Olivový olej obsahuje veľa živín, ktoré môžu spomaľovať alebo zabíjať škodlivé baktérie. (zdroj)

Jedným z nich je Helicobacter pylori, baktéria, ktorá žije vo vašom žalúdku a môže spôsobiť žalúdočné vredy a rakovinu žalúdka.

Štúdie skúmaviek ukázali, že extra panenský olivový olej bojuje s ôsmimi kmeňmi tejto baktérie, z ktorých tri sú rezistentné voči antibiotikám. (zdroj)

Štúdia na ľuďoch naznačuje, že 30 gramov extra panenského olivového oleja, užívaného denne, môže odstrániť infekciu Helicobacter pylori u 10-40% ľudí za menej ako dva týždne. (zdroj)

Ubezpečte sa, že máte správny typ olivového oleja
Nákup správneho druhu olivového oleja je mimoriadne dôležitý.

Extra panenský olivový olej si zachováva niektoré antioxidanty a bioaktívne zlúčeniny z olív. Z tohto dôvodu je to považované za zdravšie ako rafinovanejšia odroda olivového oleja.

Napriek tomu je na trhu s olivovým olejom veľa podvodov, keďže mnohé oleje, ktoré si na štítku prečítajú "extra panenský", boli riedené inými rafinovanými olejmi.

Z tohto dôvodu skúmajte štítky starostlivo, aby ste zaistili, že dostanete skutočný extra panenský olivový olej. Je vždy dobré čítať zoznamy látok a kontrolovať certifikáciu kvality.