Tekvicové semená môžu byť malé, ale sú plné cenných živín.

Len malé množstvo tekvicových semien vám môže poskytnúť značné množstvo zdravých tukov, horčíka a zinku.
Z tohto dôvodu sa tekvicové semená spájajú s niekoľkými zdravotnými výhodami.
Patria medzi ne zlepšenie zdravia srdca, zdravia prostaty a ochrany pred určitými druhmi rakoviny.
A čo viac, tieto semená môžete ľahko začleniť do vašej stravy.

Tu je prvých 11 zdravotných výhod tekvicových semien, ktoré sú podporované vedou.


1. Tekvicové semená obsahuju veľa cenných živín

Tekvicové semená sú tiež známe ako "pepita" - mexický španielsky termín.
Na rozdiel od tvrdých bielych semien z rezbárskej tekvice, väčšina tekvicových semien kúpených v supermarkete nemá škrupinu.
Tieto semená bez škrupín sú zelené, ploché a oválne.

Jedna unca (28 gramov) tekvicových semien bez škrupín má približne 151 kalórií, hlavne z tukov a bielkovín.

Okrem toho 1 unca (28 gramov) tekvicových semiačok obsahuje:

Vláknina: 1,7 g
Sacharidy: 5 g
Bielkoviny: 7 g
Tuk: 13 g (6 z nich sú omega-6s)
Vitamín K: 18% RDI
Fosfor: 33% RDI
Mangán: 42% RDI
Horčík: 37% RDI
Železo: 23% RDI
Zinok: 14% RDI
Meď: 19% RDI


Obsahujú tiež veľa antioxidantov a slušné množstvo polynenasýtených mastných kyselín, draslíka, vitamínu B2 (riboflavín) a kyseliny listovej.
Tekvicové semená a olej zo semien tiež obsahujú mnoho ďalších živín a rastlinných zlúčenín, u ktorých sa preukázalo, že poskytujú zdravotné výhody.

2. Tekvicové semená obsahujú vysokú hladinu antioxidantov

Tekvicové semená obsahujú antioxidanty, ako sú karotenoidy a vitamín E.
Antioxidanty môžu znížiť zápal a chrániť bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Preto konzumácia potravín bohatých na antioxidanty môže pomôcť chrániť organizmus pred mnohými chorobami.

Predpokladá sa, že vysoká hladina antioxidantov v semenách tekvíc je čiastočne zodpovedná za ich pozitívne účinky na zdravie.

V jednej štúdii olej z tekvicového semena znížil zápal u potkanov s artritídou bez vedľajších účinkov, zatiaľ čo zvieratá, ktorým boli podávané protizápalové liečivá mali nepriaznivé výsledky.

3. Tekvicové semienka sú spojené so znížením rizika niektorých druhov rakoviny

Diéty bohaté na tekvicové semená boli spojené so zníženým rizikom rakoviny žalúdka, prsníka, pľúc, prostaty a hrubého čreva.
Veľká pozorovaná štúdia zistila, že ich konzumácia bola spojená so zníženým rizikom rakoviny prsníka u žien po menopauze.
Ďalšie štúdie naznačujú, že lignany v tekvicových semenách môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri prevencii a liečbe rakoviny prsníka.
Ďalšie štúdie skúmavky ukázali, že doplnok obsahujúci tekvicové semená má potenciál spomaliť rast buniek rakoviny prostaty.


4. Tekvicové semienka môžu zlepšiť zdravie prostaty a močového mechúra

Tekvicové semená môžu pomôcť zmierniť príznaky benígnej hyperplázie prostaty (BPH), čo je stav, v ktorom sa prostata zväčšuje a spôsobuje problémy s močením. Niekoľko štúdií na ľuďoch zistilo, že konzumácia týchto semien znížila symptómy spojené s BPH.
V jednoročnej štúdii u viac ako 1 400 mužov s BPH znížila ich príznaky spotreba tekvicových semien a zlepšila sa kvalita života.

Ďalšie výskumy naznačujú, že príjem tekvicových semien alebo ich výrobkov ako doplnkov môže pomôcť pri liečbe príznakov hyperaktívneho močového mechúra.
Jedna štúdia u 45 mužov a žien s hyperaktívnym mechúrom ukázala, že 10 gramov extraktu z tekvicových semien denne zlepšilo funkciu močového mechúra.

5. Tekvicové semienka majú veľmi vysoký obsah horčíka

Tekvicové semená sú jedným z najlepších prírodných zdrojov horčíka - minerál, ktorý často chýba vo výžive mnohých západných populácií.
V USA má približne 79% dospelých príjem horčíka pod odporúčanú dennú dávku.

Horčík je potrebný pre viac ako 600 chemických reakcií vo vašom tele.

Napríklad primerané množstvá horčíka je dôležité pre:

- Kontrolu krvného tlaku.
- Zníženie rizika ochorenia srdca.
- Tvorba a udržiavanie zdravých kostí.
- Regulácia hladín cukru v krvi.

6. Tekvicové semená môžu zlepšiť zdravie srdca

Tekvicové semená sú dobrým zdrojom antioxidantov, horčíka, zinku a mastných kyselín - čo všetko môže pomôcť udržať vaše srdce zdravé.
Štúdie na zvieratách tiež ukázali, že olej z tekvicových semien môže znížiť vysoký krvný tlak a vysoké hladiny cholesterolu - dva dôležité rizikové faktory pre srdcové choroby.

12-týždňová štúdia u 35 postmenopauzálnych žien zistila, že doplnky tekvicového oleja znížili diastolický krvný tlak o 7% a zvýšili hladinu HDL cholesterolu o 16%.

Ďalšie štúdie naznačujú, že schopnosť tekvicových semien zvýšiť tvorbu oxidu dusnatého vo vašom tele môže byť zodpovedná za jeho pozitívne účinky na zdravie srdca.
Oxid dusnatý pomáha rozširovať krvné cievy, zlepšuje prietok krvi a znižuje riziko rastu plakov vo vašich tepnách.


7. Tekvicové semená môžu znížiť hladinu cukru v krvi

Štúdie na zvieratách ukázali, že tekvica, tekvicové semená, tekvicové prášky a tekvicové šťavy môžu znížiť hladinu cukru v krvi.
To je obzvlášť dôležité pre ľudí s cukrovkou, ktorí môžu bojovať s reguláciou hladín cukru v krvi.
Niekoľko štúdií zistilo, že doplnením s tekvicovou šťavou alebo práškovým semenom sa znížila hladina cukru v krvi u ľudí s diabetom 2. typu.
Vysoký obsah horčíka v tekvicových semenách môže byť zodpovedný za jeho pozitívny účinok na cukrovku.

Observatívna štúdia u viac ako 127 000 ľudí zistila, že diéty bohaté na horčík sú spojené s 33% nižším rizikom cukrovky typu 2 u mužov a 34% nižším rizikom u žien.

Je potrebný ďalší výskum na potvrdenie týchto priaznivých účinkov tekvicových semien na hladinu cukru v krvi.


8. Tekvicové semená sú skvelým zdrojom vlákniny

Tekvicové semená sú skvelým zdrojom vlákniny, poskytujú 1,1 gramu vlákniny v jednej dávke (30 gramov).
Diéta s vysokým obsahom vlákniny môže podporiť zdravé trávenie.
Okrem toho sa diéty s vysokým obsahom vlákniny spájajú so znížením rizika srdcových ochorení, cukrovkou 2. typu a obezitou.


9. Tekvicové semená môžu zlepšiť kvalitu spermií

Nízke hladiny zinku sú spojené so zníženou kvalitou spermií a zvýšeným rizikom neplodnosti u mužov.                                                                        Keďže tekvicové semená sú bohatým zdrojom zinku, môžu zlepšiť kvalitu spermií.

Dôkazy z jednej štúdie na myšiach naznačujú, že môžu tiež chrániť ľudské spermie pred poškodením spôsobeným chemoterapiou a autoimunitnými ochoreniami.

Tekvicové semená majú tiež vysoký obsah antioxidantov a iných živín, ktoré môžu prispieť k zdravým hladinám testosterónu a zlepšiť celkové zdravie.

Spolu, všetky tieto faktory môžu mať pozitívne účinky z úrovne plodnosti a reprodukčnej funkcie, najmä u mužov.


10. Tekvicové semená môže pomôcť zlepšiť spánok

Ak máte problémy so spaním, môžete skúsiť jesť tekvicové semienka pred spaním. Sú prírodným zdrojom tryptofánu, čo je aminokyselina, ktorá môže pomôcť pri spánku.
Spotreba asi 1 gram tryptofánu denne napomáha zlepšeniu kvality spánku.
Avšak, je potrebné zjesť okolo 7 uncí (200 gramov) tekvicových semien na dosiahnutie potrebného množstva tryptofánu.

Zinok v týchto semenách môže tiež pomôcť premeniť tryptofán na serotonín, ktorý sa potom zmení na melatonín, hormón, ktorý reguluje spánkový cyklus.
Okrem toho, tekvicové semená sú vynikajúcim zdrojom horčíka. Adekvátne hladiny horčíka sa spájajú aj s lepším spánkom.
Niektoré malé štúdie zistili, že užívanie doplnku horčíka zlepšuje kvalitu spánku a celkový čas spánku u ľudí s nízkym obsahom horčíka.


11. Tekvicové semená sa dajú jednoducho pridať do vašej stravy

Ak chcete využiť výhody tekvicových semien, sú ľahko začleniteľné do vašej stravy.
V mnohých krajinách je to populárne občerstvenie, ktoré môžete jesť surové alebo pražené, solené alebo nesolené.
Okrem toho, že ich môžete konzumovať samostatne, môžete ich pridávať štiav, gréckeho jogurtu a ovocia.

Môžete ich začleniť do jedla pridaním do šalátov, polievok alebo obilnín. Niektorí používajú tekvicové semená pri pečení, ako prísada pre sladký alebo slaný chlieb a koláče.
Avšak, rovnako ako u mnohých semien a orechov, obsahujú kyselinu fytovú , ktorá môže znížiť biologickú dostupnosť niektorých živín, ktoré konzumujete.

Ak budete pravidelne konzumovať semená a orechy, môžete ich namočiť alebo naklíčiť, aby sa znížili obsah kyseliny fytovej.