Chrípka – prechladnutie, imunita

Najvhodnejší spôsob, ako predísť ochoreniu je sústavne posilňovať svoj imunitný systém ochrannými látkami. Odborníci na metabolizmus odporúčajú užívať denne pred raňajkami:

- 1 lyžicu rastlinného oleja lisovaného za studena pred raňajkami, ktorý posilňuje telové bunky a dodáva organizmu vitamín E. Okrem toho olej chráni vitamín A a karotenoidy, ktoré samy posilňujú obrannú pevnosť bunky.
- pivovarské droždie obsahuje komplex vitamínov B a veľa selénu. Ten napomáha v bunkových vrstvách vznik obranných molekúl .
- čerstvé ovocie (napríklad 2 – 3 jablká denne s vysokým obsahom vlákniny a vitamínu C, výrazne zvyšujú odolnosť organizmu voči ochoreniu a zároveň liečia)
- zeleninu
- bielkoviny obsiahnuté v klíčkoch a výhonkoch, ako sú semiačka, orechy, jadierka, hrach, fazuľa (pretože surová fazuľa aj jedovatú látku fazín, ktorá sa varením úplne rozkladá, nekonzumujeme fazuľu surovú ani naklíčenú!).

Tieto zložky, v ktorých sa nachádza aj zinok (orechy, semiačka), pomáhajú organizmu nielen v boji proti voľným radikálom, vírusom, baktériám, mikroorganizmom, ale aj proti stresu a oparu a zvyšujú jeho imunitu.

- Celý liečebný postup nielen pri chrípkových ochoreniach je vhodné, najmä u detí doplniť u nás ešte len zatiaľ začínajúcou bezbolestnou metódou liečenia – arómoterapiou, teda liečbou vôňou. Do arómalampy nakvapkáme 2 – 3 kvapky rastlinnej silice a necháme voľne odparovať. Pri liečbe horných dýchacích ciest je vhodný eukaliptus, tymian, céder a mäta prieporná.

- Keď sme v núdzi a nemáme žiadnu liečivú bylinku, môžeme si proti kašľu pripraviť aj zápar majoránu (majoránky), ktorý máme iste v kuchyni medzi koreniami. Z korenín nám poslúžia i klinčeky, ktorých silica má výrazný dezinfekčný účinok a pri nepríjemnom (aj fajčiarskom) kašli pomôže klinček (Flos caryophilli), ak ho pomaly rozhrýzame v ústach.

- Plody rakytníka sú hotovou lekárňou. Najviac vitamínov obsahujú na začiatku zrelosti, ale vtedy nie sú chutné. Užívajú sa ako vysoko účinný vitamínový prostriedok na celkové povzbudenie organizmu, ako tonikum, napríklad v rekonvalescencii po ťažkých chorobách, po chirurgických zákrokoch, aj pri liečbe akútne prebiehajúcich ochorení vírusového pôvodu.

- Echinácea purpurová zvyšuje obranné sily organizmu proti vírusovej a bakteriálnej infekcii. S úspechom sa podáva pri chrípke a prechladnutí, pri alergiách a tápaloch. V začiatku chrípkového ochorenia podávame 20 – 25 kvapiek tinktúry každé 2 hodiny, po 3 dňoch 3 x denne 1 až 2 čajové lyžičky. Zapíjame potopudne pôsobiacim, horúcim (napr. lipovým) čajom.

- Pri chrípkových ochoreniach je obľúbený aromatický čaj len z plodov fenikla – 1,5g na šálku záparu alebo spolu s plodmi rasce a anízu v rovnakom diele, dostaneme veľmi lahodný nápoj, prospešný aj pre zažívací trakt.

- Dráždenie ku kašľu zmierňuje aj zavarená cibuľa s cukrom (cukru má byť dva krát viac ako cibule). Všetko zvaríme na hustú zmes a užívame po lyžičkách. Alebo dáme jednu rozotretú cibuľu do pohára s vodou a troškou vínneho octu. Po 2 – 3 hodinách precedíme, osladíme medom a v ˝ hodinových intervaloch po lyžičke užívame.

- Pri chrípke a zápale priedušiek má veľmi priaznivý účinok med, ktorý po hltoch pijeme v 40 – 50° C teplom mlieku alebo v čaji z fenikla, tymianu a šalvie. Zriedeným medovým roztokom môžeme aj kloktať hrdlo a preplachovať nos.

- Kvetné úbory zo slnečnice používame na zníženie horúčky a na povzbudenie trávenia (napomáha vylučovaniu žalúdočných štiav): 1 lyžica na pohár vody – 20 minút necháme postáť. Pije sa 2 – 3 x denne pol pohára. Možno kombinovať s kvetom bazy čiernej, lipovým kvetom a s vŕbovou kôrou.

- Vňať yzopu lekárskeho pomáha v zmesi pri prieduškových kataroch, astme, samostatne pri prsných ťažkostiach a ako kloktadlo pri zápaloch hrdla. Bežná liečebná dávka je 1 kávová lyžička na šálku záparu. Užíva sa denne 2 – 3 x po lyžiciach. Vyššie dávky môžu spôsobiť kŕče. Zásadne ho nepodávame tehotným ženám!

- Pri úpornom kŕčovitom kašli sa odporúča čajovina z plodov anízu, fenikla, semien ľanu, vňate materinej dúšky a vňate tymianu po 10g. 1 čajová lyžička zmesi na 1 šálku maceračného záparu – pijeme 2 – 3 x denne.

- V ľudovom liečiteľstve sa ostružina černicová cení ako prostriedok na prečistenie krvi, pri chorobách z prechladnutia, na kloktanie pri angíne a na liečenie ústnej dutiny. Dávkuje sa 2 kávové lyžičky na šálku záparu 3 x denne...