Nadmerné množstvo pridaného cukru môže mať škodlivé účinky na váš metabolizmus a celkové zdravie. Z tohto dôvodu sa mnohí ľudia obracajú na umelé sladidlá ako je sukralóza.

Avšak, zatiaľ čo inštitúcie tvrdia, že sukralóza je bezpečná na konzumáciu, niektoré štúdie ju spojili so zdravotnými problémami.

Tento článok berie objektívny pohľad na sukralózu a jej účinky na zdravie - dobré aj zlé.


Čo je sukralóza?

Sukralóza je umelé sladidlo s nulovou kalorickou hodnotou.

Je vyrobená z cukru vo viacstupňovom chemickom procese, pri ktorom sú 3 skupiny vodík-kyslík nahradené atómami chlóru.

Sukralóza bola objavená v roku 1976, vedcom na britskej vysokej škole, ktorý neporozumel inštrukciám o testovaní látky. Namiesto toho to ochutnal a uvedomil si, že je to veľmi sladké.
     
Sukralóza sa bežne používa ako náhrada cukru pri varení aj pečení. Je tiež pridaná do tisícov potravín a nápojov na celom svete.

Sukralóza je bez kalórií a je 400-700 krát sladšia ako cukor a nemá horkú pachuť ako mnohé ďalšie populárne sladidlá.

Sukralóza, krvný cukor a inzulín

Predpokladá sa, že sukralóza má malý alebo žiadny vplyv na hladiny cukru v krvi a inzulínu.    

Jedna malá štúdia u 17 vážne obéznych ľudí, ktorí pravidelne nekonzumovali umelé sladidlá, hlásila, že sukralóza zvýšila hladinu cukru v krvi o 14% a hladinu inzulínu o 20%.

Niekoľko ďalších štúdií u zdravých ľudí s normálnou hmotnosťou neovplyvnilo hladiny cukru v krvi a inzulínu. Tieto štúdie však zahŕňali ľudí, ktorí pravidelne konzumovali sukralózu.

Ak pravidelne nekonzumujete sukralózu, je možné, že sa objavia malé zmeny hladín cukru v krvi a inzulínu.

Pečenie so sukralózou môže byť škodlivé

Sukralóza je považovaná za tepelne odolnú a vhodnú na varenie a pečenie. Nedávne štúdie to však spochybnili.
Zdá sa, že pri vysokých teplotách sa začína rozkladať a interagovať s inými zložkami.
Jedna štúdia zistila, že zahrievanie sukralózy s glycerolom, molekulami tuku, produkovalo škodlivé látky nazývané chlórpropanolmi. Tieto látky môžu zvýšiť riziko rakoviny.

Ovplyvňuje sukralóza zdravie čriev?

Baktérie v črevách sú veľmi dôležité pre celkové zdravie. Môžu zlepšiť trávenie, zlepšiť imunitnú funkciu a znížiť riziko mnohých ochorení.
Je zaujímavé, že jedna štúdia na potkanoch zistila, že sukralóza môže mať negatívne účinky na tieto baktérie.
Po 12 týždňoch mali potkany, ktoré konzumovali sladidlo, 47-80% menej anaeróbov (baktérie, ktoré nevyžadujú kyslík).
Prínosné baktérie, ako sú bifidobaktérie a baktérie mliečneho kvasenia, boli výrazne znížené.
Okrem toho sa baktérie v črevách nevrátili do normálu za 12 týždňov po skončení experimentu.
Napriek tomu, keďže to bola štúdia na potkanoch, je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či sukralóza skutočne ovplyvňuje črevné baktérie u ľudí.

Sukralóza, chudnutie alebo priberanie...
Produkty, ktoré obsahujú nulové kalórie, sú často uvádzané na trh ako vhodné na chudnutie.
Sukralóza a umelé sladidlá však nemajú žiadny významný vplyv na váhu.
Pozorovacie štúdie nezistili žiadnu súvislosť medzi konzumáciou umelých sladidiel a telesnou hmotnosťou alebo tukovou hmotou, napriek tomu niektoré z nich vykazujú malý nárast indexu telesnej hmotnosti.

Je sukralóza bezpečná?

Podobne ako iné umelé sladidlá je sukralóza veľmi kontroverzná. Niektorí tvrdia, že je úplne neškodná, no nové štúdie naznačujú, že môže mať nepriaznivé účinky na váš metabolizmus.
Pre niektorých ľudí môže zvýšiť hladinu cukru v krvi aj hladinu inzulínu. To môže tiež poškodiť bakteriálne prostredie vo vašom čreve, ale toto je potrebné študovať na ľuďoch.

Bezpečnosť sukralózy pri vysokých teplotách bola tiež spochybnená.

V dôsledku toho sú dlhodobé účinky na zdravie stále nejasné a zdravotné úrady ako FDA ju považujú za bezpečnú.