Lactitol je sypké sladidlo s cukornatou chuťou. Vďaka jeho stabilite, rozpustnosti a zníženému množstva kalórií je vhodný pre množstvo nízkokalorických, nízkotučných a cukrových potravín. Jeho mierna sladká chuť ho robí ideálnym na použitie s nízkokalorickými sladidlami.

Lactitol bol objavený v roku 1920 a prvýkrát bol použitý v potravinách v 80. rokoch minulého storočia. Laktitol je disacharidový polyol (cukrový alkohol), odvodený od laktózy. Ako jedinečné sladidlo s veľmi podobnými technickými a manipulačnými vlastnosťami ako sacharóza, je lactitol veľmi vhodný na náhradu sacharózy v potravinách s obsahom kalórií v pomere 1:1.

Tento článok vysvetľuje, čo potrebujete vedieť o Laktitole.


Fakty o Lactitol(e)
- hromadné sladidlo s čistou sladkou chuťou
- vyrobené z laktózy
- užitočné pri formulovaní rôznych nízkokalorických, nízkotučných a cukrových jedál
- poskytuje iba 2 kalórie na gram
- podporuje zdravú mikroflóru v hrubom čreve
- neprináša zubný kaz
- nezvyšuje hladinu glukózy v krvi alebo inzulínu

Čo je Lactitol?
Lactitol je biely kryštalický prášok bez zápachu s veľmi vysokou čistotou a dobrou rozpustnosťou. Sladiaci účinok laktitolu je len 40% zo sacharózy. Vzhľadom na miernu sladkosť laktitolu je ideálnym objemovým sladidlom, ktorý sa kombinuje s nízkokalorickými sladidlami, ktoré sa bežne používajú v dnešných nízkokalorických potravinách bez cukru (napr. Acesulfám draselný, aspartám, cyklamát, neotam, sacharín, stevia sladidlá a sukralóza ). Navyše jeho mierna sladká chuť umožňuje jasne vnímať iné príchute. Relatívna sladkosť laktitolu stúpa ak sa jeho koncentrácia v potravine sa zvýši.

Lactitol a jeho využitie
Laktitol nie je hygroskopický, čo znamená, že sa nebude absorbovať vlhkosť do výrobkov. Potraviny si udržia krehkosť a predlži sa trvanlivosť keksov a žuvačiek. V čokoláde, kde je nežiadúci chladiaci účinok, je lactitol veľmi užitočný vzhľadom na jeho veľmi malý chladiaci účinok. V porovnaní so sacharózou má laktitol lepšiu rozpustnosť. To môže pomôcť minimalizovať zmeny v procese, čo veľmi ľahko nahrádza sacharózu. Laktitol sa rozpúšťa pri nižších teplotách ako sacharóza a tým sa ušetria náklady na energiu a spracovanie. V kyslých a alkalických podmienkach je laktitol stabilný a zostáva stabilný aj vo vysokých teplotách pri spracovávaní potravín.

Jedinečné atribúty Lactitol ho robia všestranným sladidlom sladidla pre širokú škálu potravinových aplikácií. Vzhľadom na svoju stabilitu, rozpustnosť a podobnú chuť oproti sacharóze sa laktitol môže používať v množstve potravín s nízkym obsahom kalórií, s nízkym obsahom tuku a cukru, ako je zmrzlina, čokoláda, tvrdé a mäkké bonbóny, pečivo, cukor redukované konzervy, žuvačky a náhrady cukru. Ako všestranná zložka laktitol sa môže aplikovať aj v určitých farmaceutických aplikáciách, v potrave pre diabetikov alebo ako kryoprotektantlátok v surimi (v japončine mleté mäso) alebo ako prebiotikum v kultivovaných mliečnych potravinách.

Výhody lieku Lactitol:

Jedna z výhod Lactitolu je nízka hladina kalórií.

Laktitol sa metabolizuje ako typický sacharid. Na rozdiel od metabolizmu laktózy sa laktitol hydrolyzuje laktázou. Nie je hydrolyzovaný ani absorbovaný v tenkom čreve. Lactitol sa metabolizuje baktériami v hrubom čreve, kde sa prevádza na biomasu, organické kyseliny, oxid uhličitý a malé množstvo vodíka. Organické kyseliny sa ďalej metabolizujú, čo vedie k kalorickému príspevku 2 kalórií na gram (karbohydráty majú všeobecne asi 4 kalórie na gram). FDA akceptuje túto kalorickú hodnotu na účely označovania v USA. Smernica EÚ o označovaní výživových látok uvádza, že polyoly vrátane laktitolu majú kalorickú hodnotu 2,4 kalórií na gram.

Nízka glykemická a inzulínová odpoveď.

Laktitol ako sladiaca zložka má nízky glykemický index a nevyvoláva zvýšenie hladiny glukózy v krvi alebo inzulínu po konzumácii. Kontrola glukózy, lipidov a hmotnosti v krvi sú dnes tri hlavné ciele v manažmente diabetu. Nielen ľudia s cukrovkou môžu používať nízko GI potraviny obsahujúce laktitol ako náhradu cukru, ktoré poskytujú širšiu škálu nízkokalorickej a bezcukrovej diabetickej stravy. Konzumácia potravín s nízkym indexom GI by tiež mohla poskytnúť zdravotné výhody ľuďom, ktorí chcú jesť zdravo. Ľudia by však mali vedieť, že potraviny sladené laktitolom obsahujú aj iné zložky, ktoré prispievajú k obsahu kalórií iných živín. Toto je potrebné zohľadniť pri plánovaní jedálnička.

Zlepšuje zdravie čriev.

Keďže laktitol môže prejsť horným gastrointestinálnym traktom bez toho, aby bol hydrolyzovaný a absorbovaný, je schopný podporovať rast užitočných baktérií v hrubom čreve, ako sú Bifidobacteria a Lactobacilli. Črevné baktérie fermentujú laktitol, čo vedie k vytvoreniu kyslého prostredia v hrubom čreve kvôli tvorbe mastných kyselín s krátkym reťazcom. Pri týchto kyslých podmienkach rastú dobré baktérie, lepšie známe ako probiotiká, ktoré chránia pred chorobami spôsobené organizmami alebo patogénmi. Ako vynikajúca prebiotická zložka môže laktitol pomôcť udržať Vašu hrubú mikroflóru zdravú.

Nie je príčinou zubného kazu.

Lactitol nie je metabolizovaný orálnymi baktériami, ktoré rozkladajú cukry a škroby, aby uvoľnili kyseliny, ktoré môžu viesť k dutinám alebo poškodeniu zubnej skloviny. Ako zložka vhodná pre zuby, laktitol nespôsobuje zubný kaz. Americká zubná asociácia uznala užitočnosť polyolov, vrátane laktitolu, ako alternatívy cukrov a ako súčasť komplexného programu vrátane riadnej zubnej hygieny. FDA schválila používanie označenia "nepodporuje zubný kaz" zdravotné tvrdenie pri označovaní potravín bez cukru obsahujúcich polyoly vrátane laktitolu. Polyolové sladidlá môžu byť označené ako bezpečné pre zuby v iných častiach sveta.

 

Postoj regulačných orgánov voči Lactitolu

V Spojených štátoch bola potvrdená petícia GRAS (Všeobecne uznávaná ako bezpečná), ktorú podala spoločnosť PURAC BIOCHEM, na podanie správou Food and Drug Administration (FDA). To umožňuje výrobcom potravín vyrábať a predávať potraviny s laktitolom v Spojených štátoch. V medzinárodnom meradle je schválená pre použitie v mnohých krajinách vrátane Európskej únie (EÚ), Kanady, Japonska, Izraela a Švajčiarska.

Mnohé štúdie na zvieratách a ľuďoch potvrdili bezpečnosť laktitolu ako prídavnej látky v potravinách. Bezpečnostné štúdie na pokusných zvieratách zahŕňajú dlhodobé kŕmne štúdie na vysokých úrovniach výživy 2 1/2 roky u potkanov a 2 roky u myší.

Viaceré medzinárodné autority preskúmali bezpečnostný výskum laktitolu. V apríli 1983 spoločný expertný výbor Svetovej zdravotníckej organizácie pre prídavné látky v potravinách (JECFA) preskúmal vedecké údaje o laktitole a priradila laktitolu prijateľný denný príjem (ADI) "nešpecifikovaný". Rozhodnutia JECFA sú často prijaté mnohými malými krajinami, ktoré nemajú vlastné agentúry na posúdenie bezpečnosti potravinových prísad. V roku 1984 Vedecký výbor pre potraviny Európskej únie vyhodnotil laktitol a uviedol, že spotreba 20 gramov denne polyolov vrátane laktitolu pravdepodobne nespôsobí nežiadúce laxatívne účinky. Výbor udelil laktitol a ADI "nie je špecifikované". ADI, vyjadrené ako telesná hmotnosť, je množstvo potravinárskej prídavnej látky, ktoré sa môže spotrebovať denne počas celého života bez rizika.

Viacnásobný prístup k kontrole kalórií
Lactitol je všestranná zložka, ktorá umožňuje výrobcom potravín vyvinúť nové potraviny, ktoré majú dobrú chuť a sú nižšie v množstve kalórií, tuku a cukru. Vlastnosti laktitolu ako objemového sladidla umožňujú optimálnu kombináciu s nízkokalorickými sladidlami, ktoré sú niekoľkokrát sladšie ako sacharóza (ale neposkytujú potrebný objem). Laktitol sa môže používať aj s inými objemovými sladidlami alebo polyolmi. Zmiešanie dvoch alebo viacerých polyolov umožňuje výrobcom potravín flexibilitu a využívať výhody jednotlivých atribútov každého sladidla. Lactitol ponúka výrobcom potravín prospešné vlastnosti miernu sladkost, stabilitu, rozpustnosť, objem a zníženie kalórií.

Varenie s polyolmi 
Náhrady cukru (polyoly) vo všeobecnosti nestratia svoju sladkosť, keď sú zahrievané a môžu sa použiť na ochutenie horúcich nápojov a v potravinách, ktoré sa zohrejú pri spracovaní alebo varení. Avšak, na rozdiel od cukru, zvyčajne neposkytnú pečeným potravinam hnedý opečený povrch. Vlastnosť bez hnednutia je výhodou pre výrobky, pre ktoré nie je žiadúca zmena farby.

Možné nežiadúce účinky
ŠTÚDIE HOSPODÁRSKEJ EXPOZÍCIE - Testy nakladania s rovnakým množstvom sacharózy , laktózy , laktitolu a laktitolu a sacharózy boli vykonané na ôsmich zdravých dospelých. Priemerné maximálne zvýšenie koncentrácie glukózy v krvi po rôznych dávkach bolo 63, 43, 6 a 40 mg%. Všetci jedinci prekonali hnačku po laktitole (50 g), ako aj požití laktitolu a sacharózy

Štúdie ľudskej expozície Chronické používanie laktitolu ako potravinárskej prísady alebo preháňadla môže nepriaznivo ovplyvniť homeostázu vápnika. Jeho účinok na metabolizmus vápnika sa skúmal v otvorenej krížovej štúdii u 12 dobrovoľníkov, ktorí dostávali 20-40 g laktitolu denne počas jedného mesiaca. V porovnaní s kontrolným obdobím bez laktitolu disacharid nemenil močovú exkréciu vápnika , anorganického fosfátu alebo hydroxyprolínu ani nezmenil cirkulujúce hladiny vápnika , fosfátu , alkalickej fosfatázy, parathormónu a osteokalcínu. Chronická liečba laktitolomv laxatívnych dávkach nemal merateľný účinok na metabolizmus vápnika u človeka.

Prípadové správy - Pneumatóza cystoides intestinalis je nezvyčajný stav neznámej etiológie, charakterizovaný prítomnosťou viacerých cyst plnených plynom v gastrointestinálnom trakte. Príčiny pneumatózy cystoides intestinalis možu byť mechanické, pľúcne a bakteriálne. Približne 85% prípadov sa považuje za sekundárne k súčasným ochoreniam gastrointestinálneho traktu alebo dýchacieho systému. Tento stav bol spojený s terapeutickým použitím laktulózy, steroidov a rôznych chemoterapeutických režimov proti rakovine. Laktitol je disacharidový analóg laktulózy, ktorý je dostupný ako čistý kryštalický prášok. Existujú tri predchádzajúce prípadové správy naznačujúce laktulózu, ktorá spôsobuje pneumatózu čriev. Hlásenie prípadu recidivujúcej pneumatózy cystoides intestinalis spojenej s benígnym recidivujúcim pneumoperitoneum vznikol pravdepodobne sekundárne po liečbe laktitolom.