Vitamín B12, tiež známy ako kobalamín, je dôležitý vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa podieľa na produkcii červených krviniek, zdraví mozgu a syntéze DNA. (zdroj)

Nedostatok tohto kľúčového vitamínu môže spôsobiť vážne príznaky vrátane únavy, poškodenia nervov, problémov s trávením a neurologických problémov, ako je depresia a strata pamäti. (zdroj)

Preto sa mnohí ľudia obracajú na doplnky vitamínu B12, aby zabránili nedostatku.

Tento článok skúma hlavné rozdiely medzi metylkobalamínom a kyanokobalamínom - dvoma najbežnejšími zdrojmi vitamínu B12, ktoré sa nachádzajú v doplnkoch.


Púpava je rodina kvitnúcich rastlín, ktoré rastú v mnohých častiach sveta.
Je tiež známa ako Taraxacum spp. , hoci Taraxacum officinale je najbežnejším druhom.
Púpavu môžete poznať ako tvrdohlavý plevel, ktorý sa nikdy nezdá, že opúšťa váš trávnik alebo záhradu.
Avšak v tradičných rastlinných liečebných postupoch je púpava uctievaná pre širokú škálu liečebných vlastností.
Po stáročia boli použité na liečbu nespočetných fyzických chorôb, vrátane rakoviny, akné, ochorenia pečene a porúch trávenia.



Chaga huby sa používajú už po stáročia na Sibíri a v iných častiach Ázie ako liek na posilnenie imunity a zlepšenie celkového zdravia (zdroj).

Aj keď má škaredý vzhľad, chaga huba získava popularitu v západnom svete kvôli svojim potenciálnym zdravotným prínosom.

A čo viac, šálka čaju vyrobená z chaga je plná antioxidantov.

Avšak, spotreba tejto špeciálnej huby môže prísť s určitými rizikami.

Tento článok skúma použitie, výhody a potenciálne vedľajšie účinky Chaga húb.



Medzi dôležité zdravotné prínosy listov neem patrí jeho schopnosť liečiť lupiny, upokojiť podráždenie pokožky, chrániť pokožku, posilniť imunitný systém a znížiť zápal. Tiež urýchľuje hojenie rán, liečenie žalúdočných problémov, spomaľuje proces starnutia, zlepšuje zdravie vlasov a pokožky hlavy, udržuje zdravie pohlavných orgánov a napomáha predchádzať rôznym formám rakoviny a cukrovky.


Alkalická strava je založená na myšlienke, že kyselinotvorné potraviny zameníme za zásadité potraviny čo môže prispieť k zlepšeniu zdravia.

Zástancovia tejto stravy dokonca tvrdia, že môže pomôcť bojovať proti vážnym chorobám, ako je rakovina.

Tento článok skúma vedu, ktorá sa zaoberá alkalickou stravou.



Oxalát je prirodzene sa vyskytujúca molekula nachádzajúca sa v hojnosti v rastlinách a ľuďoch. Nie je to potrebná živina pre ľudí a príliš veľa môže viesť k obličkovým kameňom.

V rastlinách, oxalát pomáha zbaviť sa nadbytočnej vápnikovej väzby. To je dôvod, prečo toľko potravín s vysokým obsahom oxalátu pochádza z rastlín.


Orechy sú zdravá možnosť občerstvenia.

I keď sú zvyčajne s vysokým obsahom tuku, tuk, ktorý obsahujú, je zdravý. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny a bielkovín.

Mnohé štúdie ukázali, že orechy poskytujú rôzne prínosy pre zdravie - najmä pokiaľ ide o zníženie rizikových faktorov srdcových chorôb.



Zelenina je veľmi populárna vo svete zdravých potravín.
Avšak mnohé z týchto potravín tiež obsahujú antinutrient nazývaný oxalát (kyselina šťaveľová).

Čo je Oxalát?
Kyselina šťaveľová je organická zlúčenina, ktorá sa nachádza takmer vo všetkých rastlinách.
Patria medzi ne zelené listy, zelenina, ovocie, kakao, orechy a semená (zdroj).